به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی واحد مرکزی خبر؛ سعید جلیلی در کنفرانسی خبری در ژنو سوئیس که به صورت زنده از شبکههای تلویزیونی مهم دنیا پخش شد به خبرنگاران گفت:
صبح امروز به دنبال ارائه بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران که درباره مسائل و نگرانیهای مشترک جامعه جهانی مطرح شده بود به خصوص حول سه محور مهم، محور مسائل امنیتی و بینالمللی، محور مسائل اقتصادی و برخی از موضوعاتی که در مباحث منطقهای مطرح است در گفتگوهایی که با نمایندگان پنچ به علاوه یک داشتیم به تبیین دیدگاه جمهوری اسلامی ایران از ارائه بسته پیشنهادی و محورهای مورد نظر در آنها پرداختیم. [تعیین تاریخ مذاکرات در پایان دور دوم گفتگوهای ژنو]
وی افزود: این ظرفیت خوبی بود برای یک نوع همکاری های جدید حول نگرانی ها مشترک که امروز در عرصه بینالمللی وجود دارد.
ما فکر میکنیم امروزه برای حل برخی نگرانیهای مشترک در عرصه بینالمللی نیاز به یک نوع همفکری و همکاریهای بیشتر از انچه شاهدش هستیم دارد.
سعید جلیلی خاطر نشان کرد: یکی از موضوعاتی در باره ان بحث و تبادل نظر شد و بسیار حائز اهمیت هست موضوع امنیت هست؛ متاسفانه ما امروز در جهانی که در هستیم برخی از تهدیدهای امنیتی وجود دارد که لازم است درباره انها یک نوع همفکری و همکاری شود.
اگر چه به موازات تهدیدهایی که وجود دارد شاهد نوعی ترساندن و فضاسازی های رسانه ای برای ایجاد ترس در افکار عمومی هستیم که این هم قابل تامل است، ان چیزی که من آن را یک نوع تروریسم رسانهای مینامم.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران افزود: فضا سازیهایی و تهدیدهایی القاء میشود درصورتی که این تهدیدها تهدیدهای واقعی نیستند و از سوی دیگر برخی از برخی از تهدیدهای واقعی غفلت میشود.
وی افزود: به همین خاطر ما یکی از موضوعات مهمی را که در بسته پیشنهادی ارائه کردیم موضوع پرداختن به برخی از تهدیدات واقعی بود که جامعه بشری امروز باید نگران آن باشد و از آن رنج میبرد.
سعید جلیلی ادامه داد: یکی از این موضوعات موضوع سلاح های کشتار جمعی است.
سلاحهای کشتار جمعی برای جامعه بشری تهدیدی است که حتما باید با یک همکاری جهانی با آن مقابله کرد.
موضوع خلع سلاح یکی از مهمترین موضوعات است
برای مقابله با خلع سلاح به خصوص ماده شش آن پی تی که درخواست می کند قدرتهای هستهای به سمت خلع سلاح پیش روند، به رغم گذشت چهل سال هنوز این ماده محقق نشده است در حالی که امروز یکی از نگرانیهای مهم این است که در عرصه بینالملل شاهد وجود کلاهکهای هستهای ،زرادخانه های هستهای هستیم اینها موجب ناامنی و تهدید است.
وی گفت: راه حل آن؛ این است که اراده جدی برای خلع سلاح ایجاد شود، همچنان که به موازات آن ضرورت دارد که درباره اشاعه سلاح های هستهای نیز جلوگیریهای جدی اعمال شود.
همه کشورها باید حق دسترسی به انرژی صلح آمیز هستهای را داشته باشند
سعید جلیلی در ادامه کنفرانسی خبری خود در ژنو گفت: این یکی از بحثهای بسیار مهمی است که نیاز به همکاری جهانی دارد، نیاز به یک اشتراک مساعی دارد، باید حتما از اشاعه سلاحهای کشتار جمعی به خصوص سلاحهای هستهای جلوگیری شود.
وی افزود به موازات تلاش جهانی برای خلع سلاح و جلوگیری از اشاعه سلاحهای کشتار جمعی ؛به خصوص سلاحهای هستهای ؛ ضرورت دارد که همه کشورها و همه ملتها این حق دسترسی به انرژی صلح آمیز هستهای را داشته باشند.
ما فکر می کنیم برای این که توازن برقرار شود برای اینکه ازیک سو خلع سلاح محقق بشود، عدم اشاعه محقق بشود و از سوی دیگر ملتهایی که می خواهند به انرژی صلح امیز هستهای دسترسی پیدا کنند برای آنها این تسهیلات فراهم شود شعار خلع سلاح برای همه و انرژی صلح آمیز هستهای برای همه این هر دو شعار باید محقق شود. هیچ کس نباید سلاح هستهای داشته باشد و ازسوی دیگر همه باید بتوانند امکان دسترسی به انرژی صلح امیز هستهای را داشته باشند.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران خاطر نشان کرد: بهترین کار و بهترین روش این است که ساز و کارهای بینالمللی برای این موضوع تقویت بشوند.
امروز ساز و کارهای بینالمللی که بهترین آن آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همین طور ان پی تی است، دو مبنای خوب است تا این مهم محقق شود.
توصیه ما این است که اگر بین تکالیف اعضای ان پی تی و حقوقی که اعضاء از آن برخوردار هستند توازن لازم ایجاد نشود ما شاهد خواهیم بود که این نهاد بینالمللی تضعیف میشود.
اگر اعضا در ازای تکالیفی که طبق ان پی تی دارند نتوانند از حقوق خود برخوردار شود این حتما به نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تقویت ان پی تی کمک نخواهد کرد. ما باید تلاش جهانی داشته باشیم.
وی افزود: موضوع دیگری که مطرح شد بحث مشکلات اقتصادی و بحران های اقتصادی بود که در صحنه بینالملل وجود دارد. این یکی از موضوعاتی است که در محورهای مهمی قابل بحث است و بسیاری از آحاد بشر امروز از بحران های اقتصادی رنج می برند. باید در این زمینه یک همفکری و همکاری و تلاش مشترک جهانی باشد تا این موضوع حل بشود.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران گفت: ما فکر میکنیم برخی کشورها به جای بعضی از اقدامات، تنگناها و محدودیتهای اقتصادی که علیه کشورهای دیگر اعمال میکنند، بهتر است به فکر راه حلی برای بحرانهای اقتصادی باشند و این بحرانها را به صورت ریشهای حل کنند.
ضمن اینکه برخی از اعمال فشارها و تنگناهای اقتصادی در جهان امروز ؛ که امکان ارتباطات اقتصادی بسیار فراوان در آن وجود دارد و ما شاهد یک رقابت آزاد برای ارزش بیشتر در آن هستیم ؛به اعمال کنندگان این اقدامات آسیب بیشتری میرساند. تحریمها بیش از همه به کسانی لطمه میزند که خودشان آن اقدام را میخواهند علیه کشورهای دیگر انجام بدهند.
وی افزود: شرکتهای کشورهای تحریم کننده بیشتر از کشورهای تحریم شونده لطمه میبینند و همین طور به تبع آن شغلهایی که از دست میدهند.
وی گفت: بحث دیگری که مهم است موضوعاتی است که در مناطق مختلف جهان به لحاظ نا امنی وجود دارد از جمله تروریسم، مواد مخدر، جرایم سازمان یافته و مباحث مشابه که جا دارد درباره آنها به خوبی گفتگو و همکاری شود و ظرفیت ها بکار گرفته شود.
سعید جلیلی تصریح کرد: همچنین باید از ساختن توهمها و برخی تهدیدهای فرضی جلوگیری شود چون این توهمها و تهدیدهای فرضی موجب ترساندن افکار عمومی به شکل غیر صحیح و غیر واقع میشود.
این موضوع خود یک نوع تروریسم رسانه ای است . شما شاهد بودید که سالها به لحاظ خطری یا موضوعی مردم همین کشورهای اروپایی را از یک تهدید نگران میکردند و بعد نا گهان میگفتند که این مسئله حل شد و ما دیگر دنبال آن بحث نیستیم.
وی افزود: این همان چیزهایی است که باید حتما به آن توجه شود و در یک فضای مبتنی بر صلح، آرامش، پیشرفت و عدالت برای همه ملتها با حقوق یکسان، دنبال شود.
ما امروز گفتگوهای خوبی داشتیم دراین باره بحث کردیم. نقطه نظرات جمهوری اسلامی ایران را درباره همکاریهای جهانی و نگرانیهای مشترک جهانی بیان کردیم. این بحثی بود که امروز درباره آن به یک توافق رسیدیم که این موضوعات و گفتگوها را باید با یک نگاه مثبت ادامه بدهیم تا به خصوص در ماه آینده بتوانیم به یک چارچوبی برسیم برای اینکه این گفتگوها را به چه شکلی بتوانیم به بهترین شیوه ادامه دهیم تا این همکاریها محقق شوند و همه آحاد بشری بتوانند از صلح، ارامش و امنیت مبتنی بر عدالت برخوردار شوند.
بعد از آنکه صحبتهای سعید جلیلی به پایان رسید وی به سئوالات خبرنگاران حاضر در سالن پاسخ داد.
خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا از سعید جلیلی پرسید: می شود لطفا خوب توضیح بدهید که ایران درباره چه چیزی صحبت کرد؟ و می شود لطفا توضیح بدهید که دیگر طرفهای حاضر در پای میز مذاکره درباره موضوعات مربوط به سوخت هستهای در ایران چه گفتند و پاسخ شما به آنها چه بود؟
سعید جلیلی در پاسخ به این خبرنگار گفت: البته حتما آقای سولانا قبل از من توضیح دادند .یکی دو موضوع اخیرا در صحنه موضوعات هستهای مطرح بود که من آنها را برای شما هم توضیح می دهم.درجلسه هم آنها را توضیح دادم.
ما همان طور که قبلا هم بیان کردیم ما به تمام تکالیف پادمانی خود در چارچوب ان پی تی متعهد هستیم و آنها را انجام میدهیم، البته به همان موازات از حقوق خودمان در چارچوب ان پی تی ؛نه بیشتر از آن ؛به طور جدی دفاع میکنیم و دنبال آن هستیم که از حقوق ملتمان در زمینه دسترسی به انرژی صلح آمیز هستهای دفاع کنیم.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران افزود: همان طور که در جریان هستید جمهوری اسلامی ایران در راستای حقوق حقه خود مبتنی بر ان پی تی و مقررات آژانس تاسیاست غنی سازی نطنز را دارد ،این تاسیسات در چارچوب مقررات بینالمللی است . آژانس بر آن نظارت دارد ،بازرسان آژانس بر آن نظارت دارند، دوربینهای آژانس در آن نصب هست پس کاملا در چارچوب مقررات بینالمللی عمل میشود.
متاسفانه شما شاهد هستید که در همین یکسال گذشته شاید بارها این تاسیسات قانونی ،تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی که جزو حقوق ملت ما است، تهدید به حمله نظامی شده است. متاسفانه برخی از تهدیدهایی که میشد با سکوت برخی از کشورها مواجه بود و موضع گیری علیه برخی تهدید ها نمی شد .
وی افزود : طبیعی است در شرایط تهدید حتما باید یک تمهیدات امنیتی برای یک تاسیساتی که کاملا در چارچوب قانون است فراهم شود.ما به همین علت در چارچوب مقررات اژانس بین المللی انرژی اتمی امدیم و تاسیسات جدیدی را دنبال کردیم برای اینکه با یک ضریب امنیتی بالا باشد که بتواند با اسیب پذیری بسیار کمتری باشد .این را هم به موقع و خیلی زودتر از ان موعد مقرر قانونی که طبق ضوابط اژانس باید اعلام می کردیم یکسال زودتر از ان موعد خودمان رسما به اژانس اعلام کردیم.درباره این موضوع امروز سئوالاتی بود که ما پاسخ انها را دادیم که این مسئله کاملا در چارچوب اژانس و مقررات بود و جزو حقوق مسلم جمهوری اسلامی ایران بوده است و ما در این تاسیسات که به عنوان تاسیسات قانونی است و با اطلاع خودمان به اژانس بوده است ، در چارچوب همکاری هایی که با اژانس داریم زمینه را هم فراهم می کنیم تا اژانس بتواند مثل دیگر تاسیسات ما نظارت لازم را بر ان داشته باشد.
خبرنگار دومی که از سعید جلیلی سئوال کرد از تلویزیون مصر بود .
این خبرنگار گفت: دکتر جلیلی یکی از موضوعات مهمی که ایران در همه دورهای قبلی مذاکرات روی ان اصرار داشت ، امنیت منطقه بود